HTML

Regék a Vastrabant vándorlásiról és zajzásiról

2007. október 13-ra virradó éjjel, Kecskemétről hazafelé, kisbuszbéli álomból riadva, némi alkoholos túlfűtöttségtől hajtott enyhe, de legalább hangos szófosásba gabalyodva az a gyönyörű gondolat fogalmazódott meg bennem, hogy blogot írok zenekarom, a Vastrabant (VT) hányattatásairól. Hátha lesz, aki elolvassa.
2007.11.15-én beindult a Vastrabantról írták rovat. A legújabb linkeket majd jól kipirosozom! :)

Szörnyűséges karambol: a Vastrabant belement a Moszkvicsba!!!

2008.11.14. 21:52 Samu (VT)

   2008.11.13. Budapest, Moszkvics Underground: Vastrabant, Sprotni

   Őszintén megvallva mérsékelt lelkesedéssel és nem kis fokú szkepszissel vártam ezt a bulit. Valószínűleg a jobb vállamban most már hónapok óta motoszkáló izomgörcs, s annak zsibbasztó és fájdalmas hatásai, az abból fakadó kialvatlanság, a begyűrűző fáradtság, valamint a mostanság valahogy időnként előjövő (de talán csak a zenei életet, a popszakmát érintő) apátia miatt. De lehet, hogy a hely és a társzenekar ismeretlensége és egyes részletek (számomra) utolsó pillanatban történt fixálása sem tett jót a hangulatomnak.

   Kilenc órai kezdés volt előirányozva, amit szerettünk volna tartani, ezért igyekeztünk időben (fél nyolc körül) érkezni. Sikerült is. Mindenkinek. A mostanában, pesti rendezvényeknél szokásos módon két csapatban érkeztünk. Az egyikben a Dávid, Móni, Arnold, dobok, Lau, a másikban a Laló, Milu, erősítők volt a felállás. Piros, aki szervezte a bulit, már tett színhelyén várt bennünket. A villák tövében nem volt egyszerű megtalálni a Moszkvicsot (pirinyó, megvilágítatlan, kisbuszok által takart tábla hirdette csak az undorgrundot), emiatt mentünk is lelkesen egy kört a
tömb körül. Beraktuk, amink volt és rácsodálkoztunk a színpadon zajló eseményekre. Egy vendéglátós csapat nyomta a popot, elég profin. Csinos, igen jó hangú csaj vonaglott szexysen, és énekelt tűzvörösre kifestett ajkaival, kopasz, (mint utóbb kiderült izmos, combnyi karú) fickó énekelt és akusztikusgitározást imitált, hosszú hajú gitárhős gitározott, visszafogott arcok nyomták a szinti, a dob és a basszgitár mögött. Az imitáció kifejezés a másik gitárosra is érvényes, hallani ugyanis egyáltalán nem lehetett őket. Csak a dob meg a basszus, kicsit a szinti és a vokális teljesítmények, na és persze az angolul elnyomott konferansz rizsák juthattak el a színpaddal szemben ülő zsűrihez és a mögöttük álló, mindent rögzítő kamerához. Egy casting, magyarul meghallgatás közepébe csöppentünk ugyanis. Nem tudjuk, hogy hová, milyen fórumra kerestek zenekart, de az elhangzott dalok (Sexbomb, Walkin' On Sunshine stb.) alapján mi egy tengerjáró hajóra tippeltünk. Valószínűleg jól... A konszolidáltan öltözött csapat profin előadta, amit kellett, aztán lassan, nagyon lassan elkezdett lelopakodni a színpadról. A korábban elegánsan verő dobos macinacira vetkőzött és úgy látot kellékei lebontásához. Igaz, hogy sok cuccuk volt, de ezzel együtt is halálosan lassan hagyták el a deszkákat. Ezt sajnos nem is bírtam magamban tartani (persze nem előttük, hehe):

- Amilyen profin játszanak, olyan gyengék pakolásból...
- Persze, vendéglátósok, ők mindig záróráig játszanak, aztán van idejük kényelmesen pakolászni - mondta Lajos.
- Majd megtudnák, ha a Trafóban játszanának és tíz perccel a műsor vége után szedni kellene a sátorfájukat. Kifelé az utcára...

A holmi el/kihordásából a csapat dísze, a dús alsó ajakkal megáldott hölgyemény is kivette a részét. Ahogy a dobokat hurcolta, Arnie-val meg is jegyeztük, hogy milyen csinos roadjuk van. Bezzeg nekünk. Bár csajszemmel a Milan is lehet csinos. Csak lehet, hogy nem ez a legmegfelelőbb szó rá. :)

   Közben gyorsan egyeztettünk a Sprotni legénységével (akik nevével már érkezésünk után eljátszottam a nyóckeres repper egyik dalát megtekerve: Sprotni, megyünk sprotni...) a kezdésekről, befejezésekről és a műsoridőkről. Mi 45-45 percben gondolkodtunk, hogy az egybegyűlteknek ne a Moszkvics sluszkulcs legyen a munkába, suliba indítójuk. Sprotniék azonban jelezték, hogy ők általában egy-másfél órát szoktak játszani, és nem szívesen húznak a műsorból. Ez fél kilenc után pár perccel történt. Végül abban egyeztünk, hogy tízig játszhatnak, aztán miénk a placc. Úgy vélték, hogy gyorsak és ügyesek lesznek (ehhez a cuccainkat is felajánlottuk használatra, a dobot igénybe is vették) és kilenckor kezdeni fognak, de ez sajnos nem jött össze, majdnem fél tíz lett mire élesben a húrok közé csaptak. Azt már előzetesen sikerült megtudnom róluk, hogy lájtos, bítes rockot aprítanak a levesbe. Ehhez a helyszínen annyi plusz infót kaptam, hogy az énekes srác "hivatásos" operetténekes. Ez picit(?) meglepett, de tulajdonképpen hallható is volt, ha belegondolok. Repertoárjuk elég meglepő összetételű volt. Hallhattunk benne sok más mellett Sweet Home Alabama-t a Lynyrd Skynyrd-től, Paint It Black-et a Rolling Stones-tól, Karneval-t Karel Gott-tól és Menj Eszter innen, innen-t a Hair-ből. Ennek megfelelően volt vendégherflis és az énekes által előadott tangóharmonika-kíséret is.
A srácok korrektek voltak és időben letették a lantot. Így már csak a mi aktivizálódásunk és az ő lepakolásuk hátráltatta ordenáré hangerejű előadásunk megkezdését.

   A Sprotnit jobbára meglepetésszerűen betoppanó kollégám, Zoli és párja valamint barátaik társaságában hallgattam. Érdeklődtek, hogy nem tudnék-e segíteni vagy segítséget szerezni, ahhoz, hogy két lelkes bolgár zenekar (egy punkosabb és egy ska-sabb) Magyarországra jöhessen játszani. Megkérdeztük Pirost és érdekelte a dolog. Lehet, hogy lesz nemzetközi kapcsolat? Jó lenne...

   Végre eljött a mi időnk és lelkesen vágtunk bele a mókába. Extrák nélküli repertoárt állítottunk össze, ha csak az nem extra, hogy egyre inkább újabb és még újabb dalok szorítgatják kifelé a CD oly sokszor elhangzott opuszait. Most valahogy elhúzódott az átszerelésünk és a beállásunk, ez annak is köszönhető, hogy igyekeztünk jól, és nem túl hangosan szólni. Mondanom sem kell, hogy az utóbbi nem sikerült. Valahogy mindig elég rendesen felcsavarjuk a hangerőt. A technikus srác most is inkább visszavetetett a gitárból, amit én próbáltam követni, Milán azonban menet közben jelezte Lalónak is, de főleg nekem, hogy adjunk még egy kis kakaót a cuccra. Nem tudom, ez mennyire ment kint az ének érthetőségének rovására, de a színpadi kontroll jobban hallható lett volna, ha nem üvöltenek annyira a gitárok. Na meg a dob, amit ha Arnie jól megsuhint, akkor nekünk is muszáj tekerni a volumét!
Az egybegyűltek jól szórakoztak, a látszat (fej- és lábmozgások, helyenként és időnként tánc) legalábbis erre engedett következtetni. Igaz tették mindezt a falak mentén félkörívben, de ez bennünket nem zavart abban, hogy magunkat jól érezve, elengedve szórakoztassunk. Jó volt látni, hogy minden irányból nyitott, érdeklődő arcok tekintenek felénk.
A program végén a
Vissza! nem volt se túl hangos, se túl egységes, de azért nyomtunk egy kis ráadást. Közvéleményt kutattunk, hogy Állat legyen-e vagy Nagyszínpad, majd mindkettőt elnyomtuk. Jó volt. Ázottra izzadtuk magunkat. Az egyik dalban, asszem, a Tutiban ugrottam egy suta, ritmuson kívülit, amin összemosolyogtunk Dáviddal, majd összevissza, a zene lüktetésétől és egymástól is eltérő ugrálásba kezdtünk. Mókás volt. Gondolom, mindenki normálisnak vélt bennünket. :)
Persze, denszeltem kicsit a színpad előtt a
légüres térben is, na meg Laló mellett is, úgy hogy a parkettről másztam fel hozzá. Helyem volt, időm is, akkor miért ne?
Szóval jó volt. Szerintem mindenkinek. A nép persze eléggé megcsappant mire végeztünk (kb. fél dél), de ez munkanap révén nem róható fel nekik. Mi még száradtunk és csevegtünk egy kicsit, pl. Mónival a Dáviddal közösen elkövetett agykontroll tanfolyamukról és annak jótékony, mondhatni gyógyító hatásairól. Aztán szépen haza vitorláztunk. Ahogy jöttünk, előbb két irányba, majd teljesen szétszóródva.

   Jó volt. És a hely is teljesen rendben van. Kulturált körülmények, igényes hangosítás, tetszetős és talán exkluzív akciók (pl. sör + vodka + kovászos ubi). Egyetlen dolog nem tetszett, mégpedig az, hogy a színpad első két sarka le volt vágva, amitől megijedtem picit. Attól féltem, ha nem figyelek, akkor óhatatlanul lezuhanok a nép lábai elé és összetöröm magam (és hangszerem), hogy öröm lesz nézni. Szerencsére ilyesmi nem történt. Beosztottam viszonylag kevés helyemet és vigyáztam magamra. Ha lehet, megyünk máskor is. Az eddig elmaradt beszámolót pedig hamarosan összehozom. Türelem! Már, ha várja valaki. :)

9 komment

Címkék: zene rock koncert beszámoló metal élmény show kaland vastrabant rocknroll

A bejegyzés trackback címe:

https://vastrabanttolas.blog.hu/api/trackback/id/tr91769512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shrekné 2008.11.16. 11:34:45

Naná, hogy várja!
Egyébként a zöldség nem igazán jellemző vonásunk, néha egy-két ruhadarabtól és a zöld színű szemtől eltekintve, inkább lelkivilágunk kifejezésére választottam a nevet. De ezt érted, hiszen írtad is, hogy nem igazán a "zöld" külső a fontos.
Jó, ha a bonbon, mint édesség megtette a hatását, akkor marad a név a régiben.
Kár, hogy élőben még nem láttalak Titeket, de a hallgatásotok és a You Tube is élmény.
Szóval várjuk a következő beszámolót. (Természetesen türelmesen!)

Samu (VT) · http://vastrabant.hu 2008.11.16. 17:09:31

Hát igen, akad egy-két lelkes törzsolvasó... Köszönet érte. Így legalább tudom, hogy nem fölöslegesen irkálok össze mindenféléket.
Shrekről és általában az ogrékról tudvalévő, hogy olyanok, mint a hagyma. Réteges felépítésűek. És ez ugyebár a bensőjükre vonatkozik. Nem úgy mint a hagymánál. :)
Te lelked mely részét szeretted volna e névvel jellemezni? Ha szabad ezt itt és így megkérdezni...
Egyébként meg tessék megnézni bennünket élőben! Úgy sem vagyunk normálisak! :)

minna 2008.11.17. 14:08:57

Hogyne várnánk a folytatást:)!Mellesleg,Dávid csinosabb,hehe:)

Shrekné 2008.11.17. 20:29:37

Egyszer majd megnézlek, ha úgy sem vagytok normálisak, akkor ez már elég motiváció.(Csak nem olyan könnyű nekem világvégéről és mindenféle teendőtől útrakelni!) Kérdezni szabad mindent, azzal nincs baj, csak a válaszhoz túl nagy a közönség.
De azért talán van, ami belefér; ogre-lélek jellemzéséhez illik: Katherine Mansfield és hogy legyen zene is, mondjuk: Sheryl Crow.

minna 2008.11.18. 09:56:14

Ha szabad beleszólnom,Shrekné,egyszer mindenképp megéri elmenni egy koncertre,semmihez sem fogható élmény,mind hanglatra,mind látványra:) és nem csak azért,mert se együtt,se külön-külön "nem normálisak",bár inkább titulálnám Lau szíves engedelmével őket bohócnak,vagy nagy gyereknek,(de) ezért szeretjük,imádjuk a Trabit és a tagjait,+ jó emberek,tele humorral és a színpadon energiával. Na,ez volt a havi fényezés:)

Samu (VT) · http://vastrabant.hu 2008.11.18. 19:48:07

Hű milyen vagyok. Sötét, nehezen olvasható bejegyzést írtam... Elnézését, javítottam! :)

Shrekné:
Mi jártunk már a világ elég sok végén, talá egyszer felétek is eljutunk és akkor nem kell neked vándorolnod.
Varjú Sherylről nagyjából képben vagyok, de Embermező Katalint sajnos nem ismerem, majd igyekszem tájékozódni. :)

Minna:
Köszönjük a szép szavakat (havi fény) reméljük, megérdemeljük (naná, csak illik szerénynek látszani)!
Dávid külön köszöni... ;)

minna 2008.11.18. 19:56:04

Szerintem megérdemlitek,főleg mikor a buli(k) utáni reggel találkozunk:)Nem értem,hogy bírsz felkelni...Ja,és igazán nincs mit:)

Shrekné 2008.11.19. 12:07:29

Minna:szabad, persze! Ha Te is azt mondod, biztos érdemes. Egyszer megnézem őket, de család mellett ez tényleg nem egyszerű.
Lau: ez jó, Embermező Katalin és Varjú Sheryl. Az előbbit ne hagyd ki(Az egy csésze teával), bár ki tudja, tetszeni fog-e. Az én ízlésem kicsit más, mint általában a töbieké.

Samu (VT) · http://vastrabant.hu 2008.12.03. 11:14:03

Bocs a kései reakció miatt...

Minna:
Reggel nem is találkozunk, te benn se vagy olyan korán. Hacsak mostanság karácsonyból kifolyólag nem... ;)
Megtanultam kelni. Elsőrangú felkelő vagyok. Hehe...

Shrekné:
Rákerestem a teás könyvre, jelenleg nem elérhető, de majd nézegetem, hátha...
süti beállítások módosítása